Μπατονέτα: είναι ή όχι σωστή η χρήση της;

μπατονετα

Οι γιατροί ΩΡΛ συνιστούν το εξής: Χρησιμοποιήστε την μπατονέτα για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθαρίσετε τα αφτιά σας! Ειδικά όταν εκεί έχουν δημιουργηθεί βύσματα κυψέλης (κερί αφτιών).

Δες ακόμα: Καθαρισμός αυτιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί αυτό;

Στον έξω ακουστικό πόρο των αφτιών αναπτύσσονται διάφορα μικρόβια, τα οποία είναι μη παθογόνα και χαρακτηρίζονται ως φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Ο πόρος αυτός δεν είναι εντελώς ευθύς. Εμφανίζει σχήμα κλεψύδρας ή χωνίου, μέσα δε σε αυτόν δημιουργούνται βύσματα κυψέλης.

Τα βύσματα αποτελούνται από έκκριμα των κυψελιδοποιών αδένων, τρίχες και επιθήλια, που αφυδατώνονται και παίρνουν το σχήμα του έξω ακουστικού πόρου. Όταν διαβραχούν, διογκώνονται και κλείνουν τον πόρο προκαλώντας βαρηκοΐα.

Στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τα αφτιά μας με μπατονέτα προωθούμε το βύσμα προς το τύμπανο, επιτείνοντας έτσι τη βαρηκοΐα, ενώ μπορεί να τραυματίσουμε τον έξω ακουστικό πόρο και να προκαλέσουμε έντονες φλεγμονές.

Ο τραυματισμός από μπατονέτα του έξω ακουστικού πόρου όσο και του τυμπανικού υμένα είναι συχνός (ειδικά στα παιδιά) και οδηγεί πολλούς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ωταλγίες, βαρηκοΐα και πυόρροια, ενοχλήματα που οφείλονται σε εξωτερική ή μέση ωτίτιδα και χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίζουμε τα αφτιά μας;

Τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται. Ό, τι παράγεται μέσα σε αυτά, βγαίνει μόνο του προς τα έξω. Μετά το μπάνιο μπορείτε να τα σκουπίζετε μέχρι το σημείο που φτάνει η πετσέτα. Αν μείνει υγρό μέσα, σωστό είναι να το απορροφήσετε με μια λεπτή οδοντογλυφίδα στην άκρη της οποίας θα βάλετε λίγο βαμβάκι.

Πρόκειται για μια αυτοσχέδια μπατονέτα, η οποία όμως λόγω του ότι είναι πολύ πιο λεπτή με προσεκτικό χειρισμό δε δημιουργεί προβλήματα.

1.Εάν υπάρχει βύσμα που κλείνει εντελώς τον έξω ακουστικό πόρο, μπορείτε να κάνετε μια προετοιμασία με ελαιόλαδο επί 3 ημέρες (βάζετε στην άκρη μιας οδοντογλυφίδας λίγο βαμβάκι, το βουτάτε σε ελαιόλαδο, το στύβετε και υγραίνετε απαλά τον έξω ακουστικό πόρο) και μετά πλένετε το αφτί με νερό στη θερμοκρασία του σώματος, ώστε να παρασυρθούν τα βύσματα προς τα έξω.

2.Αν το βύσμα είναι σκληρό και δεν βγαίνει, πρέπει να αφαιρείται από τον γιατρό και μόνο.

3.Όσοι πάσχουν από οξεία ή χρόνια ωτίτιδα πρέπει να προσέχουν, ώστε να μην μπαίνει νερό ή σαπουνάδα στα αφτιά τους και να μην χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα για τον καθαρισμό τους. Αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει εξωτερικές ωτίτιδες, όπως οι κακοήθεις εξωτερικές ωτίτιδες, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σε άτομα προχωρημένης ηλικίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.